Festiwale kulinarne w Istrii, kiedy i gdzie się odbywają?

12 maja 2023 Tagi , , , ,

Chorwacja to kraj o bogatej tradycji, kulturze oraz historii. Oprócz malowniczych krajobrazów i pięknych plaż warto odwiedzić jedno lub kilka wydarzeń kulinarnych. W całym kraju w ciągu roku odbywają się liczne festiwale i wydarzenia kulinarne. Szczególnie warte uwagi są festiwale kulinarne w Chorwacji na półwyspie Istria. Wydarzenia organizowane są tu w różnych miastach przez cały rok. Miłośnicy kulinarnych doznań przyjeżdżają tu z całej Chorwacji, Europy, a nawet świata z wielką przyjemnością, aby uczestniczyć w festiwalach kulinarnych organizowanych na tym półwyspie. Co ważne, wiele z nich ma status regionalny, jednak są i takie o renomie międzynarodowej.

Kempingi Istria
Kempingi Istria
Zaplanuj swoją podróż

Skorzystaj z Booking.com gdzie znajdziesz najlepsze hotele i apartamenty

Potrzebujesz samochodu podczas wakacji, zarezerwuj z Booking.com lub przez discovercars.com

Wyszukaj najlepsze Kempingi z Suncamp.pl

Promy zarezerwujesz z DirectFerries.com

Najlepsze oferty na bilety lotnicze znajdziesz tutaj

Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!

Najpopularniejsze festiwale kulinarne na Półwyspie Istria

Półwysep Istria w Chorwacji to prawdziwy kulinarny tygiel. Etniczne mniejszości Serbów, Słoweńców, Albańczyków, Bośniaków i Austriaków sprawiły, że mieszają się tu różne kuchnie i smaki. Dodatkowo tutejsze stoły dosłownie uginają się pod ilością owoców morza i plonów pozyskiwanych z żyznej ziemi. Dlatego też Istrię doceniają smakosze z całego świata, bo można tu smacznie i zdrowo zjeść.

Warto wiedzieć, że wiele imprez organizowanych co roku na półwyspie Istria opiera się na składnikach i produktach wytwarzanych w tym regionie. tj. oliwie z oliwek, truflach, kasztanach oraz winach. Wydarzenia te trwają zazwyczaj od kilku do nawet kilkunastu dni. Region Istrii słynie w szczególności z trufli, ze swoich kulinarnych przysmaków, oraz jednej z najlepszych oliw z oliwek. Informacje o imprezach można także znaleźć podczas wakacji na Istrii w lokalnych biurach turystycznych.

Tjedan restorana – Pula (25.03-03.04.2022)

Tjedan restorana to impreza gastronomiczna trwająca tydzień. Jej celem jest zapoznanie gości z bogatą ofertą lokalnych restauracji, dzięki specjalnie przygotowanym i wycenionym menu. Tegoroczny Tjedan restorana jest częścią 24 ogólnokrajowej chorwackiej edycji Restaurant Week. Wydarzenie to jest szczególnie popularne wśród mieszkańców, ponieważ mają oni możliwość zjedzenia smacznego posiłku w najlepszych restauracjach za „ułamek” standardowej ceny tj. 100/125 kun za lunch bądź 100/125/150 kun za trzydaniowy obiad lub kolację. Informacje o menu i rezerwacje można uzyskać w restauracjach. W Tygodniu Restauracji w Puli biorą udział m.in.: Konoba Soprano oraz Restaurant Sopraventa, Amfiteatar i Bonaca Svjetionik.

Radionica čokolade – Vodnjan 26.03.2022

Radionica čokolade to warsztaty czekoladowe, które składają się z części teoretycznej i praktycznej. Uczestnicy w pierwszej części poznają rodzaje kakao, jego metody przetwarzania, rodzaje czekolady oraz uczą się rozpoznawać jakość czekolady. W kolejnej części wszyscy zostają zapoznani z narzędziami i technikami pracy. Na zakończenie uczestnicy wykonają własne tabliczki czekolady, batony z orzechami, czekoladowe dekoracje tj. czekoladowe jajka na Wielkanoc itp. Cena warsztatu Radionica čokolade to 370 kun. Liczba uczestników jest ograniczona oraz wymagana jest rejestracja telefoniczna lub mailowa. Co ważne, po zakończeniu wszyscy uczestnicy otrzymają certyfikaty ukończenia mini kursu oraz własnoręcznie przygotowane czekoladowe słodycze.

Novigrad ugošćuje Wine EnoGASTRO VIP Event – Novigrad Hotel Nautica (31.03.2022)

W marcu odbędzie się impreza, która od wielu lat skupia przedstawicieli sektora hotelarsko-turystycznego oraz innych partnerów branży gastronomicznej oraz winiarskiej. Wydarzenie to oferuje wiele programów edukacyjnych oraz prezentacji. Przeznaczone jest dla wszystkich zainteresowanych słuchaczy. Prezentacje są prowadzone przez doświadczonych szefów kuchni, sommelierów oraz barmanów. Oczywiście jest to doskonała okazja do zaprezentowania lokalnych produktów. Co ważne, klienci mogą skosztować lokalne wina i oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia od producentów z Novigradu, a także regionalnych przysmaków tj. szynki, sera, dań z ryb i mięsa od innych regionalnych producentów. Wydarzenie to jest doskonałą okazją do nawiązania kontaktów z producentami.

Prvomajski pikinik u Karpinjanu – Novigrad – Cittanova (01.05.2022)

Prvomajski piknik to wydarzenie organizowane z okazji dnia 1 maja. Odbywa się ono na rozległej, zielonej, nadmorskiej łące w cieniu sosnowego lasu w Karpinjan. Na mieszkańców Novigradu i okolicy tego dnia czeka wiele atrakcji sportowo-rekreacyjnych, muzycznych oraz kulinarnych. Oczywiście oferta kulinarna tego dnia jest niezwykle bogata i to w promocyjnych cenach! Co ciekawe, tego dnia na czas imprezy można wynająć grilla i przygotować przyniesione przez siebie produkty spożywcze.

The Weekend Food Festival – Rovinj (05.05-08.05.2022)

Weekend Food Festival jest jednym z najbardziej oryginalnych i najatrakcyjniejszych festiwali tego typu w całej Chorwacji. W samym sercu miasta Rovinj, na terenie Starej Fabryki Tytoniu, podczas czterodniowego festiwalu spotykają się najlepsi z najlepszych ekspertów w dziedzinie żywności i wina z całego świata. Znani winiarze, plantatorzy, smakosze, kucharze z Europy i innych kontynentów podzielą się swoją wiedzą, pasją, doświadczeniem i entuzjazmem z  miłośnikami jedzenia spragnionymi nowych doznań kulinarnych i wiedzy.

Putevima rovinjskih delicija – Rovinj (edycja wiosenna 08.05. – 15.05.2022) i (edycja jesienna 01.10. – 08.10.2022)

Putevima rovinjskih delicija to wydarzenie, które pozwala na podążanie za rovinjskimi przysmakami, których można skosztować w słynnych restauracjach w Rovinj. Restauracje te oferują bogate menu rybne oraz mięsne w niezwykle promocyjnych cenach. W szczególności nacisk kładziony jest na rodzime półprodukty. Staranne przygotowane dania serwowane są w połączeniu z winami produkowanymi przez miejscowych winiarzy.

Seasonal Food & Wine – Rovinj i Bale (27.05. – 10.06.2022)

Seasonal Food & Wine to festiwal kulinarny, w którym uczestnicy zabierani są w podróż przez pory roku na talerzu, dzięki zróżnicowanej ofercie dań. Jest to wyjątkowa fuzja bogatej istryjskiej kuchni, smaków tradycyjnych i nowoczesnych. Wydarzenie to odbywa się w Rovinj i Bale. Z pewnością jest to ważny powód, aby odwiedzić te urocze miejscowości.

The Weekend Bike & Gourmet Tour  – Rovinj (08.10. – 09.10.2022)

The Weekend Bike & Gourmet Tour to rekreacyjna wycieczka rowerowa, która odbywa się wiosną i jesienią. Oczywiście oferuje ona oprócz pięknych widoków, ogromną przyjemność dla smakoszy. Ta dwudniowa wycieczka z istryjskimi przysmakami tj. oliwą z oliwek i winem, jest podzielona na dwie trasy. Na trasie „Morze” można skosztować nadmorskich przysmaków, natomiast trasa „Góry” oferuje uczestnikom gastronomiczne przysmaki z wnętrza Istrii.

Tradizione a tavola: viècie riciète da màr – Rovinj i Vrsar (14.10. – 10.11.2022)

Jest to wyjątkowe wydarzenie dla smakoszy, które opiera się na tradycyjnych potrawach wytwarzanych z przepisów zawartych w książce „Recepti kuće o Batani”. Restauracje w Rovinju i Vrsar oferują specjalnie opracowane menu na podstawie tej książki i przywracają nieco zapomniane dania.

Dani mladog maslinovog ulja – Vodnjan – listopad

Dani mladog maslinovog ulja to impreza, która rozsławiła Vodnjan i oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, która jest tu produkowana na całym świecie. Głównym tematem tego wydarzenia jest oliwa z oliwek. Lokalni plantatorzy oliwek oraz producenci oliwy z oliwek prezentują tu swoje produkty.  Podczas tego kilkudniowego wydarzenia odbywają się wykłady, pokazy gotowania oraz degustacje.

Vikend tartufa – Buzet – listopad

W listopadzie w Buzet na półwyspie Istria ma miejsce także inny równie ważny i popularny festiwal kulinarny – Vikend tartufa. Weekend z istryjskimi truflami to wydarzenie, w którym odwiedzający mogą zobaczyć, skosztować, kupić trufle oraz produkty z trufli. Podczas tego weekendu z truflami można także skosztować i zakupić istryjskie wyroby regionalne, takie jak na przykład: szynka, sery, oliwa z oliwek, miód, wino, dżemy, soki naturalne, domowe wypieki oraz makarony. Oprócz degustacji oraz sprzedaży produktów z trufli, odbywają się wtedy także: pokazy kulinarne „Buzet na talerzu”, parady, pokazy psów szukających trufli, oraz wyścigi w poszukiwaniu trufli.

Autor: Magdalena Łydka

Najlepsze hotele na Istrii

Poprzedni

Wodospad Zarečki krov – atrakcja dla spragnionych wrażeń

Bale – co zobaczyć, zwiedzanie, noclegi, jak dojechać?

Następny

Dodaj komentarz