Krk to największa wyspa na Adriatyku. Zajmująca powierzchnię 406 kilometrów kwadratowych, znana jest z doskonałego jedzenia. Mieszkańcy Krk, którzy swoje życie na zawsze złączyli z branżą gastronomiczną, w swoich lokalach serwują głównie dania regionalne, wolne od szkodliwych substancji i sztucznych nawozów. Aby zrozumieć czym dzisiaj jest kuchnia chorwacka i co wpłynęło na nią na przestrzeni wieków, należy poznać jej historię.
Najstarszymi mieszkańcami wyspy Krk byli Ilirowie. Następnie obszar ten znajdował się w rękach Rzymian, do czasu gdy w VI w. n.e. na wyspie osiedlili się Słowianie. W kolejnych latach Krk znajdowała się we władaniu Republiki Weneckiej, a później rządy nad nią objęły Austro-Węgry. Dopiero od 1920 roku Krk znalazła się w granicach Chorwacji. Ten niezwykły tygiel kulturowy doskonale odzwierciedla tutejsza kuchnia, która pełna jest wyrazistych smaków i faktur.
Skorzystaj z Booking.com gdzie znajdziesz najlepsze hotele i apartamenty
Potrzebujesz samochodu podczas wakacji, zarezerwuj z Booking.com lub przez discovercars.com
Wyszukaj najlepsze Kempingi z Suncamp.pl
Promy zarezerwujesz z DirectFerries.com
Najlepsze oferty na bilety lotnicze znajdziesz tutaj
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!
Co sprawia, że kuchnia chorwacka uchodzi za jedną z najlepszych w Europie?
Chorwacja to nie tylko złote plaże i ciepłe morze, to także znakomita kuchnia i wyborne wina. Kuchnia chorwacka jest bardzo zróżnicowana i ze względu na historię łączy wiele tradycji kulinarnych. Podstawą większości przepisów są lokalne produkty wolne od pestycydów i sztucznych nawozów. Właśnie lokalne produkty zapewniają jej wysokie miejsce w rankingu najzdrowszych i najsmaczniejszych europejskich kuchni.
Chorwaci czerpią ile mogą z regionu, dlatego każdy z nich może poszczycić się unikalnymi daniami. Na wybrzeżu spotkamy setki lokali gastronomicznych, które serwują świeże owoce morza. W głębi kraju dominują zaś potrawy mięsne i sery z mleka owczego i koziego. Środkowa Chorwacja to wpływy kuchni węgierskiej i tureckiej. Istria to natomiast królestwo zup. Warzywna manestra spokrewniona z włoską minestrone, to doskonałe połączenie smaków. W Dalmacji możemy liczyć na dania charakterystyczne dla kuchni śródziemnomorskiej, czyli włoskiej, greckiej i tureckiej. Kuchnia dalmatyńska chętnie sięga po ryby, makarony, owoce morza i risotto.
Pomimo wielu różnic integralnym elementem wszystkich chorwackich dań są zioła, oliwa i wino. Na terenie kraju znajdziemy około 100 szlaków winnych, które pozwalają poznać zarówno niewielkie prowadzone od pokoleń winnice, jak i miejsca, które eksportują swoje towary na cały świat.
Przyjeżdżając tutaj na wakacje, należy pamiętać, iż w Chorwacji nie chodzi jedynie o jedzenie, ale i o sposób jego celebrowania wraz z przyjaciółmi i rodziną.
Chorwacka lista dań, których należy spróbować, spędzając wakacje na południu Europy
- Slavonski kulen – to wędzona wędlina produkowana z mielonej wieprzowiny, przyprawiona ostrą papryką i czosnkiem. Mięso przed podaniem poddane jest procesowi ,,dojrzewania’’, dzięki czemu nabiera charakterystycznego smaku i aromatu.
- Soparnjak – to strudel przyrządzany z ciasta faszerowanego nadzieniem z oliwek, fig i oliwy z oliwek. Ciasto jest zwijane i zapiekane. Podawane w towarzystwie ziół, doskonale smakuje w połączeniu z lampką lokalnego wina.
- Burek możemy nazwać odpowiednikiem polskiego chleba. Nadziewany najczęściej mięsem i szpinakiem, występuje na całych Bałkanach. Swą sławę burek w dużej mierze zawdzięcza ciastu składającemu się z wielu warstw ciasta filo.
- Prsut – to suszona szynka wieprzowa, którą możemy porównać z włoską szynką parmeńską. Poddana procesowi suszenia zimnym powietrzem i słońcem, stanowi doskonały dodatek do kanapek.
Najlepsze restauracje na wyspie Krk
Restaurant Zrinski
To jeden z najlepszych obiektów gastronomicznych na wyspie Krk. Od lat mieszczący się przy Trg Svetog Kvirina 1 w sezonie gości turystów do późnych godzin wieczornych. Lokal w sezonie czynny codziennie, serwuje najlepsze dania kuchni śródziemnomorskiej i europejskiej. Restaurant Zrinski to przytulne miejsce z prostym menu i dużym wyborem lokalnych win. Dania w menu zostały skomponowane w taki sposób, aby spełnić oczekiwania zarówno osób jedzących mięso, jak i tych, którzy unikają go w codziennej diecie. Szef kuchni na życzenie klientów może również przygotować posiłek wolny od glutenu i składników pochodzenia zwierzęcego. Wnętrze lokalu jest urządzone z dużą dbałością o szczegóły. Z menu polecają się pieczone krewetki z małżami, grillowane ryby podawane z masłem i ziołami, a także pizza z owocami morza i smażone w głębokim tłuszczu kalmary.
Restauracje na wyspie Krk – Bistro Bukarica
Bistro Bukarica to lokal mieszczący się przy Nikole Tesle 61. Czynny codziennie od 12:00 do 21:00, w sezonie gości turystów z całego świata. Zróżnicowane potrzeby gości sprawiły, iż menu skonstruowano w taki sposób, aby odpowiadało potrzebom każdego, kto zjawi się w bistro. Specjalnością Bostro Bukarica są owoce morza podawane prosto z rozgrzanego grilla. Praca doświadczonego szefa kuchni sprawia, iż jedzenie jest tutaj smaczne i aromatyczne. Wyprodukowane wyłącznie z lokalnych produktów, w pełni zaspokoi nawet największy głód. Ceny w restauracji nie są wygórowane, dzięki czemu stolik może zamówić tutaj każdy, kto chce dobrze zjeść i nie wydać na posiłek połowy kwoty przeznaczonej na podróż.
King’s Caffe Malinska
King’s Caffe Malinska mieści się przy Lina Bolmarcica 39 i działa codziennie od 07:00 do 00:00. Jest to typowy angielski pub, utrzymany w śródziemnomorskim klimacie. Na miejscu zamówimy smaczne przekąski i lekkie lunche. W menu znajdują się dania wegetariańskie i z opcją gluten free. King’s Caffe Malinska mieści się w przepięknej okolicy, tuż nad portem morskim. Z okien restauracji rozciąga się wspaniały widok na marinę. W sezonie lokal otwiera zewnętrzny ogródek, w którym rosną dziesiątki gatunków roślin, na czele z opadającymi z dachu surfiniami. King’s Caffe Malinska to bez wątpienia jedno z najpiękniejszych miejsc na wyspie.
Pizzeria Camplin
To jedno z tych miejsc, do których należy wpaść, spędzając urlop na Krk. Camplin to doskonała pizzeria, serwująca placki z ciasta drożdżowego w wielu wariantach. Na miejscu zjemy pizze wytrawne, a także słodkie. Pizze z mięsem oraz z owocami morza. W menu nie brakuje także wypieków wegetariańskich. Do każdej z pizz można zamówić orzeźwiający napój lub alkohol. Miłośnicy chorwackich trunków z pewnością znajdą tutaj coś dla siebie. Pizzeria znajduje się w lokalu, którego wnętrze stylizowane jest na chorwacką piwnicę z winem, przez co przychodząc tutaj, od razu poczujemy klimat wyspy. Na Krk działa wiele niewielkich wytwórni wina, które dostępne są wyłącznie na miejscu.
Restauracje na wyspie Krk – Galija
Galija od lat działa przy Frankopanska 38, od 11:00 do 02:00. Jest to miejsce, w którym znajdziemy wiele potraw charakterystycznych dla kuchni śródziemnomorskiej. Co zaskakujące, w restauracji, tuż przy wejściu znajduje się duża, przeszklona lodówka z wyborem świeżych ryb. Wskazując wybraną z nich, sprawiamy iż w niecałe 30 min znajdzie się na naszym talerzu. Galija to rodzinny lokal, w którym panuje przyjazna atmosfera. Można tu przyjść zarówno na tradycyjny obiad, jak i drinka z przyjaciółmi. Właściciele współpracują z tutejszymi winiarzami, którzy co tydzień przywożą do lokalu aromatyczne wina o owocowym smaku.
Kanoba Intrada
Intrada to wyjątkowe miejsce. Kanoba w tutejszym języku oznacza coś w rodzaju gospody lub tawerny, w której serwowane są wyłącznie tradycyjne dania. Kanoba Intrada działa przy ulicy Grdine 6 i otwarta jest przez cały tydzień, w godzinach 12:00-23:00. Do lokalu przynależy ogromny taras, z którego roztacza się wyjątkowy widok na okolicę. Rezerwując tutaj miejsce, warto poprosić o stolik na zewnątrz. Posiłek spożywany przy blasku lamp smakuje wyjątkowo. Choć w Kanobie znajdziemy dania lokalne, na miejscu można poprosić kucharza, aby przyrządził dla nas na życzenie wybrane danie w wersji wegetariańskiej lub bezglutenowej. Choć w niektórych przypadkach to bardzo trudne, zatrudnieni w niej pracownicy chętnie podejmą się każdego wyzwania.
Kulinarna podróż po wyspie Krk to doskonała sposobność, która pomoże nam poznać i zrozumieć Chorwację i jej mieszkańców. Wyjście do kanoby powinno być jednym z żelaznych punktów każdej wizyty na wyspie. Skromne i nierzucające się w oczy, serwują najlepsze dania w kraju, czerpiąc z lokalnych tradycji i wiedzy przodków.