Gdzie zjeść na Wyspie KrK? Najlepsze restauracje

19 lipca 2022 Tagi , , ,

Krk to największa wyspa na Adriatyku. Zajmująca powierzchnię 406 kilometrów kwadratowych, znana jest z doskonałego jedzenia. Mieszkańcy Krk, którzy swoje życie na zawsze złączyli z branżą gastronomiczną, w swoich lokalach serwują głównie dania regionalne, wolne od szkodliwych substancji i sztucznych nawozów. Aby zrozumieć czym dzisiaj jest kuchnia chorwacka i co wpłynęło na nią na przestrzeni wieków, należy poznać jej historię.

Najstarszymi mieszkańcami wyspy Krk byli Ilirowie. Następnie obszar ten znajdował się w rękach Rzymian, do czasu gdy w VI w. n.e. na wyspie osiedlili się Słowianie. W kolejnych latach Krk znajdowała się we władaniu Republiki Weneckiej, a później rządy nad nią objęły Austro-Węgry. Dopiero od 1920 roku Krk znalazła się w granicach Chorwacji. Ten niezwykły tygiel kulturowy doskonale odzwierciedla tutejsza kuchnia, która pełna jest wyrazistych smaków i faktur.

Kempingi Istria
Kempingi Istria
Zaplanuj swoją podróż

Skorzystaj z Booking.com gdzie znajdziesz najlepsze hotele i apartamenty

Potrzebujesz samochodu podczas wakacji, zarezerwuj z Booking.com lub przez discovercars.com

Wyszukaj najlepsze Kempingi z Suncamp.pl

Promy zarezerwujesz z DirectFerries.com

Najlepsze oferty na bilety lotnicze znajdziesz tutaj

Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!

Co sprawia, że kuchnia chorwacka uchodzi za jedną z najlepszych w Europie?

Chorwacja to nie tylko złote plaże i ciepłe morze, to także znakomita kuchnia i wyborne wina. Kuchnia chorwacka jest bardzo zróżnicowana i ze względu na historię łączy wiele tradycji kulinarnych. Podstawą większości przepisów są lokalne produkty wolne od pestycydów i sztucznych nawozów. Właśnie lokalne produkty zapewniają jej wysokie miejsce w rankingu najzdrowszych i najsmaczniejszych europejskich kuchni.

Chorwaci czerpią ile mogą z regionu, dlatego każdy z nich może poszczycić się unikalnymi daniami. Na wybrzeżu spotkamy setki lokali gastronomicznych, które serwują świeże owoce morza. W głębi kraju dominują zaś potrawy mięsne i sery z mleka owczego i koziego. Środkowa Chorwacja to wpływy kuchni węgierskiej i tureckiej. Istria to natomiast królestwo zup. Warzywna manestra spokrewniona z włoską minestrone, to doskonałe połączenie smaków. W Dalmacji możemy liczyć na dania charakterystyczne dla kuchni śródziemnomorskiej, czyli włoskiej, greckiej i tureckiej. Kuchnia dalmatyńska chętnie sięga po ryby, makarony, owoce morza i risotto.

Pomimo wielu różnic integralnym elementem wszystkich chorwackich dań są zioła, oliwa i wino. Na terenie kraju znajdziemy około 100 szlaków winnych, które pozwalają poznać zarówno niewielkie prowadzone od pokoleń winnice, jak i miejsca, które eksportują swoje towary na cały świat.

Przyjeżdżając tutaj na wakacje, należy pamiętać, iż w Chorwacji nie chodzi jedynie o jedzenie, ale i o sposób jego celebrowania wraz z przyjaciółmi i rodziną.

Chorwacka lista dań, których należy spróbować, spędzając wakacje na południu Europy

  • Slavonski kulen – to wędzona wędlina produkowana z mielonej wieprzowiny, przyprawiona ostrą papryką i czosnkiem. Mięso przed podaniem poddane jest procesowi ,,dojrzewania’’, dzięki czemu nabiera charakterystycznego smaku i aromatu.
  • Soparnjak – to strudel przyrządzany z ciasta faszerowanego nadzieniem z oliwek, fig i oliwy z oliwek. Ciasto jest zwijane i zapiekane. Podawane w towarzystwie ziół, doskonale smakuje w połączeniu z lampką lokalnego wina.
  • Burek możemy nazwać odpowiednikiem polskiego chleba. Nadziewany najczęściej mięsem i szpinakiem, występuje na całych Bałkanach. Swą sławę burek w dużej mierze zawdzięcza ciastu składającemu się z wielu warstw ciasta filo.
  • Prsut – to suszona szynka wieprzowa, którą możemy porównać z włoską szynką parmeńską. Poddana procesowi suszenia zimnym powietrzem i słońcem, stanowi doskonały dodatek do kanapek.

Najlepsze restauracje na wyspie Krk

Restaurant Zrinski

To jeden z najlepszych obiektów gastronomicznych na wyspie Krk. Od lat mieszczący się przy Trg Svetog Kvirina 1 w sezonie gości turystów do późnych godzin wieczornych. Lokal w sezonie czynny codziennie, serwuje najlepsze dania kuchni śródziemnomorskiej i europejskiej. Restaurant Zrinski to przytulne miejsce z prostym menu i dużym wyborem lokalnych win. Dania w menu zostały skomponowane w taki sposób, aby spełnić oczekiwania zarówno osób jedzących mięso, jak i tych, którzy unikają go w codziennej diecie. Szef kuchni na życzenie klientów może również przygotować posiłek wolny od glutenu i składników pochodzenia zwierzęcego. Wnętrze lokalu jest urządzone z dużą dbałością o szczegóły. Z menu polecają się pieczone krewetki z małżami, grillowane ryby podawane z masłem i ziołami, a także pizza z owocami morza i smażone w głębokim tłuszczu kalmary.

Restauracje na wyspie Krk – Bistro Bukarica

Bistro Bukarica to lokal mieszczący się przy Nikole Tesle 61. Czynny codziennie od 12:00 do 21:00, w sezonie gości turystów z całego świata. Zróżnicowane potrzeby gości sprawiły, iż menu skonstruowano w taki sposób, aby odpowiadało potrzebom każdego, kto zjawi się w bistro. Specjalnością Bostro Bukarica są owoce morza podawane prosto z rozgrzanego grilla. Praca doświadczonego szefa kuchni sprawia, iż jedzenie jest tutaj smaczne i aromatyczne. Wyprodukowane wyłącznie z lokalnych produktów, w pełni zaspokoi nawet największy głód. Ceny w restauracji nie są wygórowane, dzięki czemu stolik może zamówić tutaj każdy, kto chce dobrze zjeść i nie wydać na posiłek połowy kwoty przeznaczonej na podróż.

King’s Caffe Malinska

King’s Caffe Malinska mieści się przy Lina Bolmarcica 39 i działa codziennie od 07:00 do 00:00. Jest to typowy angielski pub, utrzymany w śródziemnomorskim klimacie. Na miejscu zamówimy smaczne przekąski i lekkie lunche. W menu znajdują się dania wegetariańskie i z opcją gluten free. King’s Caffe Malinska mieści się w przepięknej okolicy, tuż nad portem morskim. Z okien restauracji rozciąga się wspaniały widok na marinę. W sezonie lokal otwiera zewnętrzny ogródek, w którym rosną dziesiątki gatunków roślin, na czele z opadającymi z dachu surfiniami. King’s Caffe Malinska to bez wątpienia jedno z najpiękniejszych miejsc na wyspie.

Pizzeria Camplin

To jedno z tych miejsc, do których należy wpaść, spędzając urlop na Krk. Camplin to doskonała pizzeria, serwująca placki z ciasta drożdżowego w wielu wariantach. Na miejscu zjemy pizze wytrawne, a także słodkie. Pizze z mięsem oraz z owocami morza. W menu nie brakuje także wypieków wegetariańskich. Do każdej z pizz można zamówić orzeźwiający napój lub alkohol. Miłośnicy chorwackich trunków z pewnością znajdą tutaj coś dla siebie. Pizzeria znajduje się w lokalu, którego wnętrze stylizowane jest na chorwacką piwnicę z winem, przez co przychodząc tutaj, od razu poczujemy klimat wyspy. Na Krk działa wiele niewielkich wytwórni wina, które dostępne są wyłącznie na miejscu.

Restauracje na wyspie Krk Galija

Galija od lat działa przy Frankopanska 38, od 11:00 do 02:00. Jest to miejsce, w którym znajdziemy wiele potraw charakterystycznych dla kuchni śródziemnomorskiej. Co zaskakujące, w restauracji, tuż przy wejściu znajduje się duża, przeszklona lodówka z wyborem świeżych ryb. Wskazując wybraną z nich, sprawiamy iż w niecałe 30 min znajdzie się na naszym talerzu. Galija to rodzinny lokal, w którym panuje przyjazna atmosfera. Można tu przyjść zarówno na tradycyjny obiad, jak i drinka z przyjaciółmi. Właściciele współpracują z tutejszymi winiarzami, którzy co tydzień przywożą do lokalu aromatyczne wina o owocowym smaku.

Kanoba Intrada

Intrada to wyjątkowe miejsce. Kanoba w tutejszym języku oznacza coś w rodzaju gospody lub tawerny, w której serwowane są wyłącznie tradycyjne dania. Kanoba Intrada działa przy ulicy Grdine 6 i otwarta jest przez cały tydzień, w godzinach 12:00-23:00. Do lokalu przynależy ogromny taras, z którego roztacza się wyjątkowy widok na okolicę. Rezerwując tutaj miejsce, warto poprosić o stolik na zewnątrz. Posiłek spożywany przy blasku lamp smakuje wyjątkowo. Choć w Kanobie znajdziemy dania lokalne, na miejscu można poprosić kucharza, aby przyrządził dla nas na życzenie wybrane danie w wersji wegetariańskiej lub bezglutenowej. Choć w niektórych przypadkach to bardzo trudne, zatrudnieni w niej pracownicy chętnie podejmą się każdego wyzwania.

Kulinarna podróż po wyspie Krk to doskonała sposobność, która pomoże nam poznać i zrozumieć Chorwację i jej mieszkańców. Wyjście do kanoby powinno być jednym z żelaznych punktów każdej wizyty na wyspie. Skromne i nierzucające się w oczy, serwują najlepsze dania w kraju, czerpiąc z lokalnych tradycji i wiedzy przodków.

Najlepsze hotele na Istrii

Poprzedni

Jednodniowa wycieczka do Kanału Limskiego, zwiedzanie, rejsy

Najlepsze hotele i noclegi w Opatija – wszystko co musisz wiedzieć

Następny

Dodaj komentarz