Trufle z Istrii – gdzie kupić i ceny, czyli złoto przywiezione z Istrii

29 czerwca 2022 Tagi , , , ,

Istria jest niezwykle malowniczym półwyspem w Europie Południowej, leżącym w północnej części Morza Adriatyckiego. Region ten cieszy się olbrzymią popularnością wśród turystów. Wyróżnia się świetnym klimatem, wspaniałymi plażami, przepiękną roślinnością i zapierającymi dech w piersiach widokami. Nie każdy wie, że inną cechą charakterystyczną dla Istrii są trufle. Gdzie kupić trufle, wybierając się na wczasy do Istrii? Ile musimy zapłacić za ten kulinarny specjał?

Czym dokładnie są trufle?

Trufle są grzybami workowymi. W przeciwieństwie do innych grzybów, trufle rosną pod ziemią. Zwykle znajdują się one na głębokości od dziesięciu do dwudziestu centymetrów. Żyją one w symbiozie z korzeniami niektórych drzew i krzewów. Trufle wyróżniają się bardzo intensywnym aromatem i smakiem, który może się nieco różnić, w zależności od typu trufli. Istnieje ponad 60 odmian trufli, z czego około połowa spotykana jest w Europie, jednak nie wszystkie są jadalne. Wiele rodzajów trufli można spotkać na Istrii. Znalezienie tych grzybów może być niezwykle trudne i czasochłonne. Do odszukania trufli potrzebne jest doświadczenie i duża wiedza. Wiele osób korzysta z pomocy specjalnie wyszkolonych psów lub świń.

Istryjskie trufle

Na Istrii istnieje wiele odmian trufli. Najważniejszym skupiskiem grzybów jest miejscowość Motovun. Jest to przepiękne średniowieczne miasteczko, położone na 270-metrowym wzgórzu. Kryje w sobie liczne zabytki i atrakcje, jednak to nie one są najważniejszym elementem tej miejscowości. Motovun, a dokładnie las dookoła tego malowniczego miasteczka, znany jako Motovunska šuma skrywa w sobie mnóstwo trufli. Las ten rośnie wzdłuż koryta rzeki Mirna. Ważnym miejscem jest także miasto Buzet. Tutejsze lasy również są skupiskiem tych grzybów. Co ciekawe, słynna trufla niegdyś kojarzona była z włoskim miastem Alba i specjaliści do dziś nie są w stanie wytłumaczyć, skąd wzięły się one na Istrii. Jednak zdaniem ekspertów istryjskie trufle w niczym nie ustępują włoskim specjałom, a wiele tzw. trufli z Alby w rzeczywistości pochodzi właśnie z Istrii.

Gdzie kupić trufle w Istrii?

Zakupienie trufli w Istrii nie powinno stanowić problemu. Są one tutaj niezwykle popularne, zarówno w największych miastach, jak i nieco mniejszych miejscowościach. Można je nabyć w różnej postaci – w całości, w formie pasty, słodyczy, dodane do sera i wiele więcej. Bardzo popularna jest także oliwa z dodatkiem trufli. Na Istrii można znaleźć wiele sklepów oferujących trufle, zarówno całe grzyby, jak i wyroby z dodatkiem tego specjału. Trufle bez problemu dostaniemy w takich miastach jak Pula, Buzet, Motovun, Pazin czy Livade. Można je nabyć w sklepach np. Zigante Tartufi, Karlić truffles, a także na licznych targach, czy nawet w supermarketach, takich jak Kaufland, Plodine czy Konzum. Zastanawiasz się, kiedy można kupić trufle? Grzyby osiągają pełną dojrzałość w sierpniu i to właśnie wtedy zaczynają się poszukiwania. Do sprzedaży trufle trafiają zazwyczaj jesienią i można je kupić niemal do końca roku kalendarzowego. Podczas zakupów warto zwrócić uwagę nie tylko na aromat trufli, ale także ich wygląd. Powinny być jędrne i pozbawione różnego rodzaju uszkodzeń.

Ile kosztują trufle na Istrii?

Ile dokładnie musimy zapłacić za trufle na Istrii? Trudno jest jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Ceny różnią się w zależności od odmiany, sklepu, a także formy trufli. Najcenniejszym rodzajem tych grzybów jest trufla biała, która cieszy się uznaniem na całym świecie i wciąż zdobywa serca nowych miłośników. Ceny tego przysmaku zaczynają się od 500 euro, jednak niekiedy za kilogram białej trufli zapłacić należy nawet trzy tysiące euro lub więcej. Inne odmiany są dużo tańsze. Z reguły za kilogram trufli trzeba zapłacić kilkaset euro. Wiele zależy od obfitości zbiorów. Jeśli w danym roku trufli nie było zbyt wiele, to ceny są zazwyczaj dużo wyższe. Dobra wiadomość jest taka, że nie musimy wydawać fortuny, aby cieszyć się smakiem znakomitych trufli.

Podczas pobytu na Istrii warto spróbować różnych produktów z dodatkiem trufli. Bardzo popularne są tutaj słodycze z truflami, których cena nie jest zbyt wygórowana. Co więcej, takie słodycze posiadają bardzo atrakcyjne opakowanie, więc świetnie sprawdzą się jako prezent dla bliskiej osoby. Warto także wiedzieć o tym jak powinno się spożywać i przechowywać trufle. Najlepiej smakują na świeżo. Białych trufli nie powinno się także mrozić, gdyż tracą swoje właściwości. W solance pozbawiane są swojego aromatu i smaku, a w oleju zaczynają fermentować. Dlatego ważne jest, aby szybko spożyć trufle. Powinniśmy je zjeść w ciągu dziesięciu dni. Dzięki temu zachowają one swoje niezwykłe właściwości, a także charakterystyczny smak i niepowtarzalny zapach.

Dania z truflami

Trufle jako prawdziwy kulinarny specjał są często dodawane do wielu dań w istryjskich restauracjach. Kucharze chętnie dołączają trufle do takich potraw jak risotto, omlet, carpaccio, tatar, czy różnego rodzaju dania na bazie makaronów. Bardzo popularny jest także sos truflowy, który doskonale komponuje się z mięsem i makaronem. Bardzo ważne jest odpowiednie przyrządzanie potraw z truflami. Zwykle takie dania są bardzo proste i trufle dodaje się na sam koniec, aby nie zepsuć ich charakterystycznego smaku i aromatu. W wielu przypadkach gotowe danie posypuje się po prostu startymi truflami. W ten sposób nadają one potrawie niepowtarzalnego smaku. Dania z truflami można spotkać w niemal każdej istryjskiej restauracji. Znajdziemy je w takich lokalach jak Agroturizam Stefanic czy Konoba Mondo w Motovun, Konoba Dolina w Gradinje, Terra Istriana w Banjole, Rovinj Mali Raj w Rovinj oraz wielu więcej.

Dni Trufli

Co roku, każdej jesieni w centralnej części Istrii odbywają się Dni Trufli. Jest to niezwykle słynna impreza, w której chętnie bierze udział wiele osób. Dni Trufli zaczynają się w drugi weekend września i jest to czas, kiedy trufle rządzą w lokalnych restauracjach czy sklepach. W niemal każdej miejscowości odbywają się różnego rodzaju wydarzenia o charakterze kulturalnym. Bardzo popularne jest publiczne gotowanie, kiedy to przygotowywany jest olbrzymi omlet z truflami. Podczas Dni Trufli można także podziwiać wystawy poświęcone tym niezwykłym grzybom, brać udział w aukcjach truflowych, pokazach gotowania czy uczestniczyć w degustacjach. Jest to świetna okazja, aby lepiej zapoznać się z truflami, spróbować różnych odmian czy dowiedzieć się więcej na ich temat. Dni Trufli to szczególne i wyjątkowe wydarzenie, w którym warto wziąć udział, jeśli planujemy zwiedzać Istrię jesienią.

Trufle – ciekawostki

Nie da się ukryć, że trufle to niezwykłe i jedyne w swoim rodzaju grzyby. Wiąże się z nimi wiele ciekawostek. Zostały one docenione już dawno temu. Starożytni Grecy i Rzymianie przypisywali im magiczne właściwości. Trufle były dla nich nie tylko przysmakiem, ale także afrodyzjakiem i lekarstwem. Co ciekawe, starożytni Grecy wierzyli, że powstają one tylko wtedy, gdy piorun uderzy w wilgotną ziemię. W czasach średniowiecznych trufle wciąż były traktowane jako pokarm o magicznych właściwościach. To właśnie wtedy nie mogli ich spożywać mnisi, gdyż wierzono, że po zjedzeniu trufli zapomną oni o swoim powołaniu.

Dzisiaj trufle kojarzone są mocno z Istrią, jednak warto wiedzieć, że w tym regionie odkryto je stosunkowo niedawno, około 80 lat temu. To właśnie tutaj znaleziono największą truflę, która trafiła do Księgi Rekordów Guinnessa. Ważyła ona 1,31 kg, a jej znalazcą był Giancarlo Zigante. Jeśli wybierasz się na wczasy do Istrii, na pewno spotkasz się z tym nazwiskiem. To właśnie od nazwiska Zigante wzięła się nazwa pierwszej w Chorwacji restauracji specjalizującej się w daniach z truflami. Znajduje się ona w miejscowości Livade i oferuje starannie skomponowane dania oparte na świeżych truflach. Zigante jest jednym z najwyżej ocenianych lokali na całej Istrii i otrzymał jedno z najbardziej prestiżowych wyróżnień za walory smakowe, czyli Gwiazdkę Michelin. Jeśli planujesz urlop na Istrii i należysz do miłośników trufli (lub chcesz się z nimi lepiej zapoznać), koniecznie sprawdź restaurację Zigante.

Poprzedni

Archipelag Brijuni (Wyspy Briońskie), zwiedzanie, rejsy, przewodnik

Gdzie zjeść w Fažana? Najlepsze miejsca i restauracje

Następny

Dodaj komentarz